Руският президент Владимир Путин няма да присъства на срещата на върха на

...
Руският президент Владимир Путин няма да присъства на срещата на върха на
Коментари Харесай

Путин се отказа да пътува в ЮАР заради издадената заповед за арест

Руският президент Владимир Путин няма да участва на срещата на върха на страните от БРИКС в Южна Африка през август " по взаимно единодушие ". Това оповестиха от президентството на ЮАР, представени от " Ройтерс ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Вместо това Русия ще бъде представлявана от своя външен министър Сергей Лавров.

От президентството допълват, че водачите на Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка ще участват на срещата на върха.

Малко преди тази вест представителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече Русия да е казвала на Южна Африка, че арестуването на президента Владимир Путин според заповедта за арест от Международния углавен съд би означавало " война ".

Той означи, че всички схващат - без да им се изяснява - какво би означавал опит за нарушение на правата на съветския президент.

Държавната организация ТАСС оповестява за решението Путин да не пътува до ЮАР с позоваване на известието на африканската президентска канцелария. Самостоятелно известие от Кремъл няма.

Южна Африка беше изправена пред алтернатива дали да бъде хазаин на срещата на върха, защото като член на Международния углавен съд теоретично би трябвало да арестува Путин за хипотетични военни закононарушения, в случай че той участва.

По-рано се появиха даже спекулации, че срещата може да се организира в Китай, така че президентът на Русия да може да участва в страна, която не е задължена да го арестува по обвинявания във военни закононарушения.

Южна Африка твърди, че е неутрална в спора в Украйна. Тя обаче беше разкритикувана от Запада за това, че е другарски настроена към Русия, в това число посрещна съветския външен министър Сергей Лавров и двете страни проведоха съвместни военноморски учения.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР